Olej jojoba - odpowiada za prawidłowe nawilżenie skóry. Jest substancją doskonale wchłanianą przez skórę. Pozyskuje się go z nasion roślin rosnących w Meksyku i Arizonie Południowej. Podstawowy składnik to palmitynian cetylu, który silnie natłuszcza skórę.
Polecany do pielęgnacji skóry wrażliwej, poparzonej przez promienie słoneczne, potrądzikowej. Stosowany w kosmetykach do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci.