Olej arganowy - pozyskiwany z owoców drzewa arganu rosnącego na obszarze Maroka, gdzie jest nazywane drzewem życia. Jest surowcem wykorzystywanym na opał, paszę do kóz i dromaderów (liście i miąższ), z owoców wytwarza się natomiast olej nazywany "ardjan". Olej ten ma delikatny, orzechowy zapach i posiada walory smakowe, lecznicze i kosmetyczne. Zawiera duże ilości witaminy E, tokoferole i polifenole o działaniu antyoksydacyjnym, zwalczającym działanie wolnych rodników, chroni przed szkodliwymi promieniami słonecznymi.