Słownik urody:  A-C | D-F | G-I | J-L | M-O | P-S | T-W | X-Z

M-O

Owoc ogórka

Owoc ogórka - składnik kosmetyków, których celem jest głębokie nawilżenie skóry i likwidacja przebarwień pigmentacyjnych. Owoc zawiera w sobie siarkę oraz sole mineralne.

Oparzenie słoneczne

Oparzenie słoneczne - stan zapalny naskórka wywołany silnym działaniem promieni UV i dający się poznać po zaczerwienieniu, obrzęku i bólu. Przy łagodnym oprzeniu skóa jest lekko zaczerwieniona, im większe oparzenie tym objawy są bardziej widoczne i odczuwalne. W poparzeniu średnim na skórze pojawiają się pęcherzyki z płynem surowniczym, przy poparzeniu ciężkim skóra przybiera purpurową barwę, pojawia sie gorączka, dreszcze, niekiedy wymioty.

Olej konopny

Olej konopny - wykorzystywny w kosmetyce, polecany do pielęgnacji skóry tłustej, z trądzikiem. Łagodzi podrażnienia, wzmacnia odporność, doskonały do masażu skóry. Pozyskiwany jest z nasion konopii siewnej, ma lekko gorzki, korzenno-orzechowy smak.

Olej kokosowy (masło kokosowe)

Olej kokosowy (masło kokosowe) - zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, kwas laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, stearynowy, olejowy, linolowy, alfa-linoleonowy, które działają na skórę regenerująco, chłodząco i uspokajająco. Polecany do skóry suchej i pękającej a także dojrzałej.

Olej canola

Olej canola - pochodzi z rzepy olejnej, w jego składzie znajduje się niemal 80%kwasu oleinowego. Ceniony z uwagi na właściwości przeciwzapalne i ochronne. Stosowany w kosmetykach do cery wrażliwej, dla niemowląt i starszych dzieci, w kosmetykach chroniących skórę przed szkodliwym dziłaniem promieni słonecznych.

Olejki eteryczne

Olejki eteryczne - olejki pochodzące z różnych roślin powstałe w wyniku destylacji z parą wodną. Zalczyć można do nich olejek: anyżowy, bazyliowy, cedrowy, cynamonowy z liści, z drzewa herbacianego, drzewa różanego, eukaliptusowy, goździkowy, grejpfrutowy, imbirowy, jodłowy, lawendowy, z limetki, z mięty pieprzowej, z mięty zielonej, pomarańczowy, rozmarynowy, z szłwii muszkatołowej, z trawy cytrynowej. Każdy z nich wykazuje inne właściwości, polecany do kąpieli, aromaterapii, masażu ciała.

Olej tamanu

Olej tamanu - powstaje w wyniku tłoczenia na zimno owoców drzewa Calophyllum rosnącego w Indiach i Madagaskarze. W jego składzie znajdują się kwasy: linolowy, kalofilowy, oleinowy, kumaryna, sterole, laktony, stimagestrol. Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, regenerująco, nawilżająco, odprężająco, przeciwwirusowo. Przyspiesza gojenie ran, łągodzi podrażnienia, wzmacnia odporność.

Olejek neroli (kwiatu pomarańczy)

Olejek neroli (kwiatu pomarańczy) - pozyskiwany w drodze destylacji kwiatów pochodzących z Egiptu, posiada słodki, cytrusowy zapach.
Wykorzystywany w aromaterapii oraz kosmetyce pielęgnacyjnej, działa antydepresyjnie, uspokajająco, erotyzująco. Zmniejsza wydzielanie sebum, łagodzi podrażnienia skórne, wspomaga leczenie trądziku, matuje i wygładza skórę. Nawilża, ujędrnia, wspomaga leczenie popękanych naczynek krwionośnych.
Ze względu na szerokie właściwości polecany do każdego typu cery.

Olejek cedrowy

Olejek cedrowy - pozyskiwany z orzechów cedru syberyjskiego, wykazuje właściwości lecznicze i odżywcze, zawiera cenne mikroelementy i witaminy. Jeden z najcenniejszych olejków roślinnych.
W składzie olejku znajdują się między innymi: witamina F (obniża poziom cholesterolu we krwi), witamina E (5 razy więcej niż w oleju z oliwek, chroniąca skórę przed starzeniem się). Likwiduje zmęczenie, wzmacnia, przyspiesza gojenie się ran, poparzeń, poprawia krążenie krwi, ujędrnia skórę, relaksuje, odpręża, wspomaga odchudzanie.

Olej z migdałów

Olej z migdałów - wygładza, zmiękcza naskórek, odżywiając i wzmacniając płaszcz hydrolipidowy skóry. Bardzo ceniony olejek w kosmetyce wykorzystywany do zabiegów (masażu) i produkcji kosmetyków do pielęgnacji ciała.

Olej kukui

Olej kukui - olej pozyskiwany z nasion rośliny rosnącej na Hawajach zawierającej nienasycone kwasy tłuszczowe łatwo wchłaniane przez skórę, zwiększające odporność i łagodzące podrażnienia. W składzie oleju kukui znajdują się witaminy E, C, A, kwas linolowy, linolenowy, antyoksydanty. Składniki te czynią skórę miękką, delikatną, właściwie odżywioną. Chronią przed słońcem i wiatrem, poprawiają jędrność, zmniejszają zmarszczki, pomagają zwalczyć trądzik, łuszczycę.

Olejek z drzewa herbacianego

Olejek z drzewa herbacianego - olejek wykazujący właściwości antybakteryjne, oczyszczające, przeciwzapalne, przyspieszające gojenie, łagodzące podrażnienia. Z tego też względu polecany jest osobom o skórze trądzikowej, wrażliwej i skłonnej do podrażnień.

Olejek grejpfrutowy

Olejek grejpfrutowy - wykorzystywany w wielu kosemtykach do pielęgnacji skóry ze względu na swe szerokie możliwości: wzmacniające, regenerujące, napinające, odżywiające, oczyszczające, ściągające rozszerzone pory, odświeżające, tonizujące, zwalczające wolne rodniki i opóźniające starzenie się skóry.

Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka - olej tłoczony z wiesiołka dwuletniego. Cenny ze względu na nieczęsto spotykany kwas gamma-linolenowy (GLA), który działa przeciwzapalnie na skórę, wzmacniająco i ochronnie na naskórek. Wykorzystywany także w celach leczniczych przy leczeniu między innymi miażdżycy, chorób krwi, wysokiego cholesterolu, podwyższonego ciśnienia tętniczego

Olej z oliwek

Olej z oliwek - w kosmetyce wykorzystuje się olej otrzymywany w wyniku tłoczenia na zimno dojrzalych oliwek. Jest źródłem cennych substancji: witaminy E, glicerydów, fosfolipidów, fitosteroli, karotenoidów. Składniki zawarte w olejku łagodzą i koją podrażnienia, działają przeciwzapalnie i wygładzająco. Wzmacniają barierę ochronną naskórka.

Olej z avocado

Olej z avocado - bio-olej. Powstaje z tłoczenia suszonych gruszek avocado. Zawiera w swoim składzie witaminy A, E, D, kwasy tłuszczowe, lecytynę, fitosterole, skwalen, z ludzką skórą stanowi biozgodność. Łagodzi podrażnienia, regeneruje skórę, pielęgnuje ją i zapobiega jej starzeniu się, jest także naturalnym filtrem UV.

Olej arganowy

Olej arganowy - pozyskiwany z owoców drzewa arganu rosnącego na obszarze Maroka, gdzie jest nazywane drzewem życia. Jest surowcem wykorzystywanym na opał, paszę do kóz i dromaderów (liście i miąższ), z owoców wytwarza się natomiast olej nazywany "ardjan". Olej ten ma delikatny, orzechowy zapach i posiada walory smakowe, lecznicze i kosmetyczne. Zawiera duże ilości witaminy E, tokoferole i polifenole o działaniu antyoksydacyjnym, zwalczającym działanie wolnych rodników, chroni przed szkodliwymi promieniami słonecznymi.

Olej z orzechów makadamia

Olej z orzechów makadamia - powstaje w wyniku tłoczenia orzechów rośliny Makadamia porastającej rejony Nowej Zelandii i Australii. W jego składzie znajdują się witaminy A, B i E a także składniki mineralne. Polecany do pielęgnacji włosów suchych, łamliwych i kruchych. Znajduje się w wielu kosmetykach do pielęgnacji skóry, którą odżywia, regeneruje i wygładza. Szybko się wchłania i nie pozostawia tłustych smug.

Olej z rokitnika

Olej z rokitnika - pozyskiwany z owoców rokitnika, krzewu rosnącego dość powszechnie w Rosji. W starożytności wykorzystywany do leczenia schorzeń żołądka, wątroby, dróg oddechowych, stanów ropnych skóry. Surowcem tym karmiono także konie, by ich sierść błyszczała i stąd łacińska nazwa Hippophae, będąca zlepiem dwóch słów: hippos-koń, phaos- błyszczący.

Olej jojoba

Olej jojoba - odpowiada za prawidłowe nawilżenie skóry. Jest substancją doskonale wchłanianą przez skórę. Pozyskuje się go z nasion roślin rosnących w Meksyku i Arizonie Południowej. Podstawowy składnik to palmitynian cetylu, który silnie natłuszcza skórę.
Polecany do pielęgnacji skóry wrażliwej, poparzonej przez promienie słoneczne, potrądzikowej. Stosowany w kosmetykach do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci.


Baza firm - dodaj bezpłatną wizytówkę

Kosmetyki recenzje

  • Vichy Normaderm Żel głęboko oczyszczający.jpg
    Żel przeznaczony do skóry z niedoskonałościami. Żel głęboko oczyszczający Normaderm Vichy jest kosmetykiem hipoalergicznym. Został przebadany dermatologicznie. Opakowanie żelu zawiera pompkę, która ułatwia dozowanie kosmetyku.
wiecej

Najlepiej oceniane fryzury

  • bardzo krotkie blond
  • grzywka krotkie
  • krotka meska2
  • dluga meska2

Moda

wiecej
  • hm_hasbeens_wiosna_lato_2011_8.jpg
  • H&M_obuwie_wiosna_lato_2010_1.jpg
  • Reserved_Warner_Bros_wiosna_lato_2010_4.jpg
  • Ecco_buty_jesien_2010_6.jpg
  • Victoria`s_secret_bielizna _wiosna_lato_2010_7.jpg
  • Reserved_Kids_jesien_zima_2010_2011_3.jpg
  • hm_2011_spring_light_1.jpg
  • van_graaf_wiosna_lato_2011_30.jpg
wiecej

Fryzury męskie

wiecej
  • meska krotka2
  • dluga meska7
  • meska srednia6
wiecej

Fryzury damskie

Wzory tatuaży

Strona główna
Copyright (c) 2009-2010 Uroda-wdziek.pl

Artykuly zamieszczone na portalu Uroda-wdziek.pl sa chronione prawami autorskimi. Kopiowanie bez zgody redakcji zabronione!